АФИШ

Премиерът: Книгата е най-дълбокото изкуство, трябва да я подкрепяме

Снимка: Правителствена информационна служба
7kviews

Премиерът акад. Николай Денков откри 11-ото издание на Алеята на книгата в София. Той заяви, че е убеден, че книгата няма да има истинска конкуренция, защото е най-дълбокото изкуство.

Денков посочи, че автори като Георги Господинов, Захари Карабашлиев и Милен Русков доказват, че българското слово, българската книга и българското изкуство, което показва доброто и красивото, са по-живи от всякога.

Премиерът припомни, че бюджетът за сектор „Култура“ беше увеличен с над 25% миналата година, но голяма част от средствата не бяха използвани поради липса на добри проекти.

„Трябва заедно да видим как по най-ефективния начин средствата да стигнат до нашите деца и до родителите, за да може след години да видим резултата от тези усилия“, заяви Денков.

Той попълни личната си библиотека с две книги на Здравка Евтимова, илюстровано издание по мотиви от творби на Дж. Р. Р. Толкин, Голяма детска енциклопедия и още няколко книжки за своите две внучки.

Тази година „Алея на книгата“ представя нови и редки книги, специализирана и детска литература на около 140 български издателства, разположени в 52 шатри в центъра на столицата. Мащабното литературно събитие е в рамките на #КаузаГрамотност, която стартира в началото на годината с „Походът на книгите“.

Сподели:

What’s your Reaction?
Love
Love
0
Smile
Smile
0
Haha
Haha
0
Sad
Sad
0
Star
Star
0
Weary
Weary
0