ЛЮБОПИТНОТО

Представиха „В сърцето на машината“ във Виена

166views

Във Виена днес се състоя австрийската премиера на българския филм „В сърцето на машината“. Прожекцията в едно от централните столични кина е организирана от учреденото преди четири години българско културно сдружение Vienna Sunday Cinema, поставило си за цел да представя на българите в Австрия и на почитателите на българското изкуство в австрийската столица нови български филми, изяви на музикални и културни дейци от България.

Виена е двадесет и четвъртият град, в който филмът се прожектира преди премиерата му в България. Интересът и на българската, и на чуждестранната публика е забележителен. В някои от градовете са се състояли повече от една прожекции, чуждестранни фирми за разпространение на филми са проявили интерес към новата българска творба със сценарист Борислав Захариев и режисьор Мартин Макариев. Сред изцяло мъжкия актьорски състав се открояват имената на любими на българската публика актьори, като Христо Шопов, Юлиан Вергов, Александър Сано, Ивайло Христов, Башар Рахал, Христо Петков, Стоян Дойчев и Владимир Зомбори.

Действието се развива през 1978 година и разказва за смазващото ежедневие на работещи в Кремиковци затворници, получили тежки присъди за криминални престъпления.

Група от тях се опълчва срещу надзирателите, ръководството на затвора и народната милиция поради необичайна случка. Напрежението нараства, сблъсъкът на характерите е жесток, на изпитание е изправен моралът на всеки участник. Във филма се прокрадва и романтична нишка, която показва, че всеки е посвоему човечен, способен е да обича и мечтае.

Потребността на единият от тях, измъчван от съвестта си, да направи добрина сублимира в нечовешка битка за освобождаване на малко птиче.

Навсякъде по света филмът е посрещнат изключително добре, разказва Александър Сано, един от творците на филма, присъстващ на прожекцията. Създателите са решили този път световно турне да предхожда българската премиера – жест към сънародниците в чужбина. След представянето му в София на 18 март филмът тръгва по киносалоните на страната, ще участва и в програмата на 80 фестивала по света.

Сподели:

What’s your Reaction?
Love
Love
0
Smile
Smile
0
Haha
Haha
0
Sad
Sad
0
Star
Star
0
Weary
Weary
0