„С колега от „Демократична България“ предложихме ваксинационните сертификати да са достъпни с ПИК (персонален идентификационен код) от НАП. Той е със същото ниво на сигурност като електронния подпис и много хора имат такъв код“. Това заяви за bTV пулмологът д-р Александър Симидчиев.

От 4 юни за ваксинираните срещу COVID-19 българите е достъпен цифров ваксинационен сертификат, с който можем да пътуваме свободно в страните от Европейския съюз.

Сертификатът може да бъде получен без електронен подпис само от притежателите на стария вариант на документа. В секция „Аз и моето семейство“ избираме от падащото меню „Цифров COVID сертификат“. Трябва да въведем ЕГН, номер на лична карта и Националния референтен номер от стария сертификат.

Потребителите, които нямат досегашния сертификат, могат да се сдобият с новия вариант през медицинското си онлайн досие. За целта обаче е необходим електронен подпис. Другите варианти за получаване на сертификата са от личния лекар или от мястото, където е поставена ваксината.

Засега не е предвидена опция за достъп до сертификата чрез ПИК за НАП.

Подобни новини

Leave a reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *