МАРШРУТИ

Пловдив отново ще се превърне във фестивална столица

През лятото Пловдив отново ще се превърне във фестивална столица на България. Проявите са част от програма „Наследство II“ на Пловдив – Европейска столица на културата 2019. Това съобщиха от пресцентъра на културния отдел на Община Пловдив. По думите на заместник-кмета по култура Пламен Панов, благодарение на богата културна програма, градът зае четвърто място в престижната класация „Най-добра европейска дестинация“ за 2022 г. на European Best Destinations и стана номер 1 в категориите „Най-добра културна дестинация в Европа“, „Най-романтични дестинации в Европа“, „Най-добри винени дестинации в Европа“, а само преди седмица и „Най-добрата дестинация в България“. 

„Екипът на Фондация „Пловдив 2019″ обещава на пловдивчани и гостите на града едно незабравимо лято, много емоции, невероятен саунд, десетки сцени и артисти на световно ниво – едно велико и дългоочаквано завръщане към нормалността. Очакваме ви в Пловдив – фестивалната столица на България! „, каза изпълнителният директор на фондацията Кирил Велчев.

Програмата включва международния фестивал за съвременен танц ONE DANCE WEEK, който ще се състои с 11 спектакъла от Азия, Африка, Европа и Южна Америка от 13 май до 5 юни. В рамките на почти месец ще бъдат представени четири световни премиери от Италия, България и Мозамбик, една европейска премиера и спектакли от Франция, Сенегал, Белгия и Южна Корея.

OPERA OPEN 2022 тази година ще се проведе под мотото „Различният свят“ и отново на Античния театър. Очаква се мултижанрова програма с участието на световни гост-артисти. Акценти в програмата тази година са премиерите на балетния спектакъл „Ана Каренина“, операта „Набуко“ и завръщането на спектакъла „Орфей и Евридика“. 

Организаторите очакват едно от най-вълнуващите събития в България да бъде HILLS OF ROCK 2022, което ще се проведе между 21-ви и 23 юли на Гребния канал в Пловдив. Артистите, част от фестивала, организиран от „Фест Тийм“ ООД, са вече 50 и ще свирят на три сцени. 

Част от програма „Наследство II“ са и фестивалът за улични изкуства 6Fest 2022. Той представя в три последователни дни събития в съвременен цирк, танц, музика, огнени изкуства, исторически възстановки. В програмата е и Electric Orpheus 2022 – два дни на рокендрол, психиделика, уейв, електро, гръндж, пост-пънк, индъстриал, както и фестивалът ФАРА на Българската асоциация на комуникационните агенции – най-големият форум на креативната индустрия в България. В разгара на лятото ще се проведе и фестивалът за електронна музика SOLAR PLOVDIV 2022. Легендарният холандец Armin Van Buuren застава зад пулта от сцената на Гребната база в Пловдив на 16 юли за своето първо участие в България. 

Афишът включва традиционния за града фестивал „Shake That Хълм“ – „Пловдив-ЗАЕДНО“ и Anime & Gaming Festival с участието на популярни личности от България и други държави – влогъри, геймъри, актьори и комикс художници.

Сподели: