Общинската Пета МБАЛ да си възстанови името, дадено при нейното откриване преди 130 години – „Княгиня Клементина“.

Идеята за връщане на името на здравното заведение е на ръководството на болницата. Тя е открита официално на 4 юни 1891 г. именно от майката на княз Фердинанд и е наречена Международна католическа болница „Княгиня Клементина“ в чест на дарителката, осигурила най-много средства за нейното изграждане.

Лечебното заведение е създадено по инициатива на първия енорийски католически свещеник в енорията „Св. Йосиф“ в София – отец Тимотей Строна, където да се лекуват столични католици и чужденци, пребиваващи в София. Чужди консули, заможни български католици и княжеското семейство правят основните дарения. Княгиня Клементина дарява най-голямата сума. Софийската община участва, като дарява 28 декара място в сегашния квартал „Банишора“.

През 1949 г. болницата е национализирана, а между 1968 г. и 1990 г. функционира под името Първа обединена работническа болница. През 2000 г. е преобразувана в Пета многопрофилна болница за активно лечение – София ЕАД. От април 2009 г. лечебното заведение е 100% общинска собственост.

Подобни новини

Leave a reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *