МАРШРУТИ

Париж разширява системата за охлаждане с вода от река Сена

6.1kviews

Парижката градска управа възнамерява да разшири градска система за охлаждане, която използва вода от река Сена. Това е част от усилията на града да се справи с нарастващото търсене на климатици и да намали въглеродните емисии.

Най-голямата система за охлаждане в Европа обслужва обекти в целия град, включително сгради, които ще бъдат използвани по време на Олимпийските игри в Париж през 2024 г. Системата черпи вода от река Сена за охлаждащи станции, които изпомпват вече охладената вода през подземни тръби към сгради, които използват системата вместо традиционни климатични инсталации.

Плановете са системата да бъде разширена в южните части на града, както и да започне да се внедрява в болници, детски градини и домове за възрастни. Целта е обхватът на мрежата да бъде утроен до 2042 г.

Както много други градове в Европа, през последните години летата в Париж са изключително горещи, като през юли миналата година температурите достигнаха до 43 градуса по Целзий.

Според собственика на офис сграда, която използва подземната система за охлаждане, новата система е по-устойчива и носи финансови ползи. “Предвид факта, че цената на електричеството се е повишила, смятаме, че (охлаждането чрез тази система) сега е по-евтино”, каза той.

Сподели:

What’s your Reaction?
Love
Love
0
Smile
Smile
0
Haha
Haha
0
Sad
Sad
0
Star
Star
0
Weary
Weary
0