МБАЛ „Свети Мина“ от тази сутрин е с референтна лаборатория за PCR тестове. Това съобщи директорът на болницата проф. Петър Петров. Активно тя започва да работи от утре, като ще бъде предназначена основно за пациенти на общинските здравни заведения.

„С откриването на лабораторията ще улесним значително работата на лекарите и диагностиката на вирусното заболяване“, сподели д-р Калин Калинов, директор на дирекция „Здравеопазване“.

Продължава оборудването на лечебното заведение в борбата за ограничаване разпространението на COVID -19. Днес пристигна още един респиратор, дарение от фирма BTL, която произвежда медицинско оборудване на територията на Община Пловдив. Към настоящия момент има 59 заети легла с болни от коронавирус от общо 137.

Асоциацията на студентите по медицина откликна на апела на Община Пловдив и студенти по медицина се включват като доброволци, за да помагат.

„Практическите знания и опит, който ще натрупате тук, са безценни“, с тези думи д-р Калин Калинов посрещна студентите. Той бе категоричен, че те ще бъдат обезпечени със защитни облекла и хирургически маски, най-висок клас.

В момента в МБАЛ „Свети Мина“ вече работят 8 студенти. Всички ще бъдат разпределени по график и ще дават дневни и нощни дежурства.

„Студентите доброволци ще получат и финансово обезпечение, а часовете положен труд ще им се зачита за трудов стаж“, посочи професор Петър Петров.

Подобни новини

Leave a reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *