Пловдив получи заслужена награда в традиционната кампания „Най-добрият град за живеене” на Дарик радио. Тя беше обявена в ефира на радиото вчера вечерта и връчена от министъра на образованието и науката Красимир Вълчев на зам.-кмета на Община Пловдив Стефан Стоянов. Награждаването се състоя дистанционно заради епидемиологичните мерки, които са наложени от частичния локдаун в страната.

Пловдив води изключително проактивна политика в модернизацията на образованието. Общината обединява усилията си с бизнеса, с висшите учебни заведения, с научните институти и през последните години успя да превърне Пловдив в лидер в образователните системи в България. 

38 училища имат повече от една виртуална класна стая за всяка паралелка, 94% от учениците над 5-ти до 12-ти клас са с активни профили в системите, а активните класни стаи са 9 000, което е най-високият процент в страната. По внедряване на технологии и дигитализация на учебния процес се доближаваме до скандинавските страни. Това са сред основанията за признанието.

Пловдив има 52 общински училища, 17 професионални гимназии и 4 частни учебни заведения и едни от най-престижните университети в страната. В тях учат близо 44 000 ученици и 34 000 студенти. Дуалното образование е сред водещите приоритети на общината, защото градът е център на най-голямата и бързо развиващата се индустриална зона в страната. Общите усилия с бизнеса развиват активно дуалното образование, което през следващите години ще бъде едно от най-предпочитаните. 

Пловдив е лидер и във въвеждането на Монтесори педагогиката в предучилищна и начална възраст. 

„Представете си, че само след година-две повечето завършващи ученици ще имат базови дигитални и меки умения. Те ще ползват свободно електронна поща и основните компютърни приложения, ще знаят как да използват Интернет за учене и за работа, ще имат умения да презентират и да работят в екип. Това би било огромно предимство за българската икономика само след няколко години, когато тези млади хора започнат своя професионален път“. Това заяви зам.-кметът по образование Стефан Стоянов при приемането на наградата. По думите му технологиите ни дават голям шанс бързо да реформираме образователната система, без да променяме съдържанието в нея, а начините на преподаване. Той подчерта, че наградата е и признание, че Пловдив успя да привлече Първия международен научен център в България – „Планта СИСТ“, който се финансира директно от Европейската комисия и от нашата държава с близо 30 млн. евро. 

Тази година по инициатива на кмета Здравко Димитров беше подписан Меморандум за взаимопомощ между пет пловдивски висши учебни заведения и Община Пловдив. Целта е развитие на сътрудничество в областта на образователните, научни, културни и спортни обмени.

В историята на проучването на Дарик Пловдив е първенец в категория „Бизнес град“ за 2014 и 2015, и „Арт град“ за 2008 г., 2012 г. и 2016 г.

Подобни новини

Leave a reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *