Заместник-кметът на Асеновград инженер Петър Петров и кметът на село Леново Борис Ангелов откриха новоизградена зона за отдих, разположена в центъра на населеното място.

Облагородяването на пространство е финансово обезпечено чрез безвъзмездна помощ от Предприятие за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС).

Проектът е реализиран по национална кампания „Чиста околна среда – 2020 г.“.

За изграждането на зоната за отдих са засадени 10 броя паркови дървета от вида кипарис. Поставени са тротоарни плочи и градински бордюри. Монтирани са беседка и пейка с перголи, както и кошчета за отпадъци.

Проектът е на обща стойност близо 10 000 лева с ДДС и е по идея на кмета на Леново Борис Ангелов и неговия екип. Участие в изготвянето на цялостната идея взеха и жители на селото.

Те инициираха подписка, с която декларираха, че ще полагат доброволен труд при осъществяване на проектното предложение, както и, че ще полагат грижи за поддръжката на зелените площи занапред.

За да не бъде допуснато замърсяване на зоната за отдих и в цялост района на Леново, управата на селото се е ангажирала да извършва периодични проверки на място.

Предвижда се да бъдат поставени предупредителни табели и предприемане на строги административни мерки при установяване на нарушители.

„Очакваме бдителност и ангажираност, от страна на жителите на Леново да следят за чистотата на зоната и да сигнализират при забелязани нарушители“, каза кметът на населеното място. „Благодарим на държавата за предоставената възможност да кандидатстваме и за това, че проектът беше одобрен. Като заместник-кмет, който отговаря за развитието на населените места, искам да изкажа благодарността си и към кмета на община Асеновград доктор Христо Грудев за личната му ангажираност, съдействие и подкрепа за реализирането на инициативата.

Надявам се реализирането му да подобри естетическата визия на селото и да привлече още млади хора в селото. Изграждането на тази зона за отдих доказа, че малките населени места имат голям шанс за развитие. Необходимо е само инициативност, както от страна на кметовете, така и от населението, какъвто е случаят тук, в Леново“, посочи на свой ред заместник-кметът по хуманитарните дейности в община Асеновград инженер Петър Петров.

Благоустроеният терен може да се ползва от хора във всички възрасти. Целта на реализирания проект е да се насочи вниманието на хората към дейностите по опазване на околната среда и промяна на общото отношение към природата. В първите три години след реализирането на проекта зелените площи ще се косят и поливат редовно от служители на кметството. Ще се осъществява поддръжка и за храстите, дърветата и цветята.

Подобни новини

Leave a reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *