Община Асеновград организира кампания за разделно събиране на отпадъци. Инициативата ще се проведе на етапи, като първият ще обхване квартал „Изток“.

Кампанията стартира от днес (07.12.20 г.). На домакинствата от целевата зона ще бъдат раздадени общо 350 жълти и още толкова зелени чувала.

В случай на недостиг, ще бъдат предоставени и обикновени такива. В жълтите чували жителите на квартала трябва да събират само хартия, пластмаса и картон. А в зелените – единствено – стъкло. Домакинствата, които са предвидени да получат чували, са 514.

Консумативите ще стигнат до хората, като бъдат предоставени на домоуправителите. Те трябва да ги раздадат на всяко едно от домакинствата в блока или кооперацията, които ръководят.

Чували ще се получават от днес (07.12.20 г.) до 11.12.20 г. За целта домоуправителите следва да посетят сградата на община Асеновград, стая №412, етаж 4 – Отдел „Екология и околна среда“.

Чували ще се предоставят, спрямо броя на домакинствата, всеки работен ден във времето от 08:00 ч. до 12:30 ч. и от 13:30 ч. до 17:00 ч.

Пълните чували – съответно жълти с хартия и зелени със стъкло – следва да се оставят до близко разположените контейнери за разделно събиране на отпадъци. Обслужването на съдовете ще се извърши на 17-ти и 18-ти декември.

Община Асеновград призовава участниците в кампанията да оставят чувалите ден и два по-рано. Обслужването на контейнерите за разделно събиране се осъществява два пъти в месеца. За декември първата акция вече е проведена на 2-ри и 3-ти, като втората предстои, както се посочва по-горе – на 17.12.20 г. и 18.12.20 г.

Първоначалният обхват на инициативата е само за един квартал, а именно – „Изток“, тъй като целта е да се направи проучване за успеваемостта и нагласата на асеновградчани относно желанието за разделно сметосъбиране.

При отчетени добри резултати, постепенно ще бъдат обхванати и другите зони на територията на Асеновград. Кампанията има за цел да мотивира хората да събират разделно своите отпадъци от опаковки, като по този начин се дава пример на бъдещото поколение, допринася се за спестяването на ресурси и се опазва околната среда.

Подобни новини

Leave a reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *