Книгите „52 стъпки за по-зелен град“ и „Отпадъци в ресурси“ ни показват как да се превръщаме отпадъци в ресурси. Община Асеновград приканва асеновградчани да участват в подобни каузи, за да бъдем полезни на околната среда и тя да ни се отблагодарява след това.

Намалете отпадъците. Това ще доведе до икономии на средства, енергия и ресурси и ще защити околната среда. Рециклирането на отпадъци е процъфтяващ и иновативен сектор, който създава работни места и растеж на местно равнище. Качеството ни на живот се подобрява, когато управляваме правилно отпадъците. Сами можем да постигнем по-чисти улици, паркове, гори и плажове. Всеки гражданин на Европейския съюз (ЕС) изхвърля ежегодно почти половин тон битови отпадъци. 27% от тях се изгарят, 46% се рециклират, 24% се депонират. По-малко от половината от битовите отпадъци се рециклират. А пластмасовите се разлагат в околната среда в продължение на векове и попадат в хранителната верига.

Участвайте в кръговата икономика. Отпадъците са ценен ресурс. Неслучайно през 2018 г. ЕС прие нови правила за преобразуване на отпадъците в ресурси, за насърчаване на иновациите и за стимулиране на промяна към по-кръгова икономика. Ние, заедно можем да участваме в този процес, като почистваме околната среда около себе си и не замърсяваме морето. Важен фактор е и разделното събиране. Пет държави от ЕС вече рециклират над 50% от битовите отпадъци, а депонират по-малко от 5%. Нека България и Асеновград се наредят в тази класация. Това зависи само от нас!

Община Асеновград призовава за разделно събиране, като се ползват по предназначение предоставените зелени (за стъкло) и жълти (за хартия и пластмаса) контейнери. Едрогабаритните отпадъци пък се приемат напълно безплатно на площадката при депото на града. Акции за събиране на непотребни електроуреди и мебели ще се реализират и през тази година. В началото на всеки месец на официалния интернет сайт на общината: https://www.asenovgrad.bg/ се публикуват датите, в които по график специализираните автомобили ще събират жълти и зелени съдове за отпадъци. Нека бъдем отговорни и опазваме околната среда, за да оставим на нашите деца по-чисти зелени площи и планински места в и около Асеновград! 

Източник: „52 стъпки за по-зелен град“ и „Отпадъци в ресурси“

Подобни новини

Leave a reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *