Столичният общински съвет прие облекчение за гражданите, които живеят около трасето на трамвай №5, което предстои да бъде ремонтирано, тъй като това ще доведе до сериозни затруднения на живущите, при намиране на възможност за паркиране на ППС в границите на конкретната Подзона.

То дава възможност на лицата с предоставено право на локално платено паркиране в Подзона 8, за периода на извършване на строително-монтажни работи в участъка от пл. „Руски паметник“ до бул. „Христо Ботев“, по етап едно на обект „Реконструкция на трамваен релсов път по бул. „Цар Борис III“ – от трамвайно ухо „Княжево“ до трамвайно ухо „Съдебна палата“, да имат право да паркират в Подзона 8. Бул. „Ген. М. Д. Скобелев“, бул. „Тодор Александров“, бул. „Христо Ботев“; Подзона 31. Бул. „Ген. Едуард И. Тотлебен“, ул. „Йоаким Кърчовски“, ул „Добруджански край“, бул. „Ген. М. Д. Скобелев“; Подзона 32. Бул. „Ал. Стамболийски“, бул. „Ген. М. Д. Скобелев“, ул. „Добруджански край“, ул. „Камен Андреев“, ул. „Охридско езеро“, ул. „Гюешево“.

На 10 април 2021 г. предстои започване извършването на строително-монтажни работи от трамвайно ухо „Княжево“ до трамвайно ухо „Съдебна палата“. Реконструкцията ще обхване трамвайния релсов път по бул. ”Цар Борис ІІІ” от обръщателно ухо „Съдебна палата“ до трамвайно ухо “Княжево”, без участъка на пл. “Руски паметник“.

Този участък обслужва трамвайна линия № 5, която е най-натоварената линия в София – в делничен ден превозва над 50 хил. пътници.

В обхвата на реконструкцията се включва подмяна на релсовия път, контактно-кабелната мрежа, улично осветление, ремонт на пероните на спирките, пътното платно и тротоарите (за участъците по бул. „Македония“, ул. „Алабин“, и кв. „Княжево“).

Ще бъдат монтирани спиркови навеси по цялото трасе на трамвайния участък, както и 24 камери за видеонаблюдение. Релсовият път на бул. „Македония” се предвижда да бъде с тревно покритие и създаване на т.нар. „зелен трамвай“.

Обособени са две зони за пешеходно преминаване през релсовия път, кореспондиращи на ул. „Ивайло“ и ул. „20 април“. Развита е двупосочна велоалея в северната разделителна зона. В габарита между релсовия път и локалните платна са разположени и две пешеходни алеи с озеленяване и зони за отдих.

Предвидени са и велостоянки. Основната цел на проекта е да допринесе за подобряване на предоставяните услуги на обществения транспорт на столицата в съответствие с визията и приоритетите за развитие на града и цялостната стратегия за създаване на интегриран устойчив градски транспорт чрез подобряване на системата на градския транспорт посредством осигуряване на ефективна обществена транспортна услуга в урбанизираните райони на София.

Проектът стартира с реконструкция в участъка от пл. „Руски паметник“ до бул. „Христо Ботев“. Първият етап ще започне със затварянето на южния локал на бул. „Македония“ и трамвайното трасе, за период от два месеца.

Подобни новини

Leave a reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *