Движението на нощния транспорт в София няма да бъде възстановен и през лятото. Това е заложено в доклад, внесен в Столичния общинския съвет от съветниците Зафир Зарков и Карлос Контрера.

Нощните линии бяха спрени в началото на пандемията през пролетта на 2020 г. След това последваха няколко отсрочки за пускането им. Сега общинарите предлагат работата на нощните автобуси да бъде преустановена до 1 октомври.

Основната причина е борбата с коронавируса и удължената извънредна епидемична обстановка в страната.

„Предвид въведените ограничения, отразяващия се на обществения живот, като част от мерките за овладяване на разпространението на COVID-19 бяха предприети редица мерки по отношение на обществения транспорт, като част от тях са свързани с извънредни разходи – дезинфекция на превозните средства, закупуване на маски и дезинфектанти за работниците и служителите в транспортните дружества, а други са свързани с промяна в разписанията и експлоатационните планове на дружествата. Във връзка удължената епидемична обстановка, продължава прилагането на определени мерки, с които се цели намаляване въздействието на COVID-19 върху общественото здраве и здравната система“, се посочва в мотивите.

От тях става ясно, че се наблюдава леко увеличаване на пътникопотока, но все още не се отразява на от продажба на превозни документи. Съветниците посочват, че с пускането на нощните линии ще се генерират големи разходи предвид епидемичната обстановката и слабото търсене на услугата.

Подобни новини

Leave a reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *