От полунощ на 28 март Норвегия въвежда изискването към всички, включително и норвежките граждани, за 10-дневна карантина в карантинен хотел, след завръщането си в страната от неналожителни пътувания в чужбина.

Мярката отменя сега действащата възможност престоят в карантинния хотел да бъде намален до 3 дни и да бъде прекратен след даването на отрицателен резултат от тест за COVID-19.

По информация на посолството ни в Осло неотложни и уважителни причини за пътувания в чужбина са събития като смърт на роднина, посещаване на непълнолетно дете и др., като преценката се прави от норвежките компетентни органи.

От външно напомнят, че във връзка с мерките срещу коронавируса на територията на Норвегия се допускат единствено чужди граждани, които имат статут на постоянно пребиваващи в страната.

Изключения се прави за ограничени категории пътуващи, сред които чужденци, които пътуват по хуманитарни причини, които се събират с децата си, близки членове на семейството на постоянно пребиваващи в Норвегия, журналисти и персонал на чуждестранни медии, моряци и екипажи в авиацията и др.

Подобни новини

Leave a reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *