РЕГИОНИТЕ

Новите мерки за помощ на хората, пострадали от наводненията в Царево

Снимка: БГНЕС
6.8kviews

Държавата продължи пълната мобилизация на всички ресурси за съдействие на хората, пострадали от наводненията в Царево.

Жертвите на бедствието вече са три – двама мъже и една жена. Нови сигнали за изчезнали хора не са постъпили. Продължава издирването на двете жени.

Няма достъп до Синеморец, заради преливане на Велека. В момента, в който водата се оттече, пътят ще бъде отворен.

МВР и всички институции оказват пълно съдействие за евакуацията на хора. Екипите на пожарната отводняват частни имоти и хотели, осигуряват храна на нуждаещите се. Заедно с доброволците обхождат къмпинг Арапя и с. Кости, които са най-засегнати.

Днес ще започне изграждането на временно съоръжение при Царево, по което ще се пренасочи трафикът от разрушения мост на второкласния път Царево – Варвара. Временният понтонен мост ще се пренесе с 4 камиона, на няколко курса. Първият камион е натоварен и потегли от Сливен, ще бъде на място във Варвара около 14 ч.

Има още два пострадали моста, като по този на река Караагач движението се извършва в едната лента. За пътя Царево – Ахтопол е направен обходен маршрут. МРРБ съдейства на общината с обследване на мостовете и намиране на решение.

Залят е участък от пътя Синеморец – Резово. Водата вече се оттича и се очаква през следобедните часове водата да се оттече.

Още днес социалните работници към Министерство на труда и социалната политика започват обходи в населените места, които са достъпни. Планира се посещение в село Кости, Варвара, Ахтопол. Останалите населени места ще бъдат посетени, след като приключат дейностите по разчистване. Социалните работници ще съдействат на пострадалите за попълване на заявления за еднократна помощ до 1512 лв. за жизненоважни потребности и ще им окажат необходимата подкрепа. Създадена е организация да бъдат командировани допълнителни екипи от дирекциите “Социално подпомагане” в област Бургас.

В хотели са настанени над 400 бедстващи. Министърът на туризма Зарица Динкова се среща с хотелиери и с екип на министерството оглеждат щетите. Благодарности на всички хотелиери, които въпреки огромните щети, които търпят, оказват безценна помощ на хората.

Сподели:

What’s your Reaction?
Love
Love
0
Smile
Smile
0
Haha
Haha
0
Sad
Sad
0
Star
Star
0
Weary
Weary
0