Предвид обичайното струпване на много хора в експозицията на Националния военноисторически музей по препоръка на здравните власти на 3 март ще работи само външната експозиция на музея от 10.00 до 17.00 часа с обичайната си входна такса.

На националния празник в парковата среда, на 40 декара площ, посетителите ще имат възможност да разгледат реликви от Руско-турската война – представители на полевата и обсадната артилерия.

Сред експонатите, съхранили спомена отпреди 143 години, са 10,67-мм картечница „Гатлинг“, М 1871, 9-фунтово нескорострелно стоманено оръдие „Круп“, М 1867/1877, 87-мм нескорострелно бронзово оръдие, М 1876 и други.

Наред с тях във външната експозиция на Музея са представени и още над 270 образци от артилерийско въоръжение, бронетанкова, авиационна, военноморска, ракетна и инженерна техника.

Специално подготвени аудио станции ще запознават посетителите с любопитни факти от историята на реликвите, съхранявани в музея – символи на стремежа на българския народ към свобода и независимост. Любителите на историята ще имат възможност да гледат филми, посветени на пътя към извоюване свободата на България.

Достъпът до експозициите на Националния военноисторически музей ще се извършва при стриктно спазване на противоепидемичните мерки, в това число отстояние между посетителите и носене на предпазни маски в закритите пространства.

Филиалите на музея – Парк-музей „Владислав Варненчик“, Военноморски музей във Варна и Музея на авиацията в Крумово, също ще работят с обичайното си работно време и входни такси.

Подобни новини

Leave a reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *