МАРШРУТИ

Наводненията в Гърция: Лариса под вода, 10 жертви

Снимка: БГНЕС
7.1kviews

Най-висока степен на тревога бе обявена в град Лариса, Централна Гърция, където водите на река Пинейос продължават да се покачват и в събота.

Властите изпратиха сигнали до мобилни телефони в районите около град Лариса, предупреждавайки, че река Пинейос е излязла от коритото си. Части от Лариса с население от 150 000 души, вече започнаха да се наводняват.

„Ситуацията е трагична“, каза жителката на Лариса Йоана Гана пред гръцки телевизионен канал, добавяйки, че нивата на водата в нейния наводнен квартал се покачват „минута след минута“.

Въпреки че в четвъртък валежите в района спряха, реката преля с големи количества вода, идващи от планината. Спасителните екипи се бориха през нощта, за да предотвратят наводнението централните части на града, съобщи телевизия Скай.

Нивото на водата се е повишило с още половин метър от петък насам, достигайки 10 метра. В наводнените квартали на Лариса на места водата вече е до 3 метра.

Жителите на много села в района остават блокирани вече четвърти ден в много трудни условия. Тялото на възрастна жена беше открито близо до Кардица късно вечерта в петък, с което броят на жертвите от наводненията тази седмица в Централна Гърция стана 10.

Смята се, че стотици хора са хванати в капан в селата, до които не може да се стигне с превозно средство, тъй като пътищата са отнесени или блокирани от скални свлачища. Вертолети и лодки евакуират жителите.

Спасителни екипи помогнаха на малки деца, възрастни хора и хора на носилки с вертолети, които кацнаха на площад в град Кардица. Бреговата охрана каза, че 270 души са били транспортирани с вертолети на безопасно място в четвъртък и петък.

Заради бедствието гръцкият премиер Кириакос Мицотакис отмени участието си в откриването на Международния търговски панаир в Солун, който започна в събота с участието на България като почетна страна.

Сподели:

What’s your Reaction?
Love
Love
0
Smile
Smile
0
Haha
Haha
0
Sad
Sad
0
Star
Star
0
Weary
Weary
0