Испански учени установиха, че мъжете, които пият поне по чаша кафе на ден, намаляват риска от загуба на слух с 15 процента.

Подобна връзка обаче не е установена при жените, вероятно заради физиологични разлики. 

По-високите нива на хормона естроген предпазват жените от загуба на слуха с годините и затова значението на храната не е толкова голямо в това отношение, обясниха учените от Автономния университет в Мадрид.

Кафето съдържа антиоксиданти и има противовъзпалителни свойства. Вероятно на това се дължи полезното му действие върху слуха.

Увреждане на митохондриите – енергийните генератори в клетките, може да допринася за дегенеративните болести, каквото е и намаляването на слуха. Антиоксидантите имат предпазен ефект върху митохондриите.

Учените са работили с данни от британската Биобанка – голямо изследване на поколението. Така те са анализирали консумацията на кафе сред 36 923 души на средна и по-голяма възраст.

Слухът им е проверен в началото и след това още два пъти за 11 години. Резултатите са анализирани, така че да бъдат отчетени и други фактори, като тютюнопушене, излагане на шумна музика или шумна работна среда.

Подобни новини

Leave a reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *