Първият извънстоличен технологичен парк в страната ще бъде открит официално в Габрово на 20 ноември. Церемонията ще се състои от 14.00 часа пред реконструираната сграда на ул.“Доктор Илиев-Детския“.

С инвестиция по оперативната програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ е изградена модерна инфраструктура с високотехнологично оборудване. Общата стойност на проекта „Център за компетентност“ е 23,5 милиона лева. Водещата организация е Техническият университет в Габрово, който работи съвместно с шест партньора – наши университети, институти на Българската академия на науките и местни компании.

За 1,8 милиона лева са въведени мерки за енергийна ефективност чрез фотоволтаични и соларни панели, монтирани са термопомпени и климатични системи, сградата е топлоизолирана. Обособени са четири лабораторни комплекса с измервателни уреди и технологично обзавеждане на стойност 4,2 милиона лева.

Техниката ще се ползва за научноприложни изследвания в областта на мехатрониката и чистите технологии, както и за обучение на студенти и докторанти. Лабораториите ще са достъпни и за бизнес организациите, като се предвижда част от тях да бъдат акредитирани.

Във връзка с противоепидемичните мерки събитието ще може да се гледа чрез директно излъчване в платформата Microsoft Teams. В церемонията ще участват представители на централни и местни органи на властта, научните среди и бизнеса. Чрез онлайн връзка се предвижда да се включат образователният министър Красимир Вълчев и българският еврокомисар Мария Габриел.

На същата дата, от 15.30 до 16.30 ч., ще има онлайн информационен ден по проекта, като ще бъдат представени дейностите и научната програма.

Подобни новини

Leave a reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *