От 12 до 14 март в Ямбол и в някои села на община Тунджа ще се състои 22-ят Международен маскараден фестивал „Кукерландия“ и Националният кукерски празник „Кукериада – Тунджа, долината на кукерите“.

Фестивалът се провежда под патронажа на Министерство на културата под мотото „Да пазим традициите, да пазим себе си и другите!“ Проявата ще се състои при строго съблюдаване на противоепидемичните мерки – без гостуващи кукерски групи в други населени места и струпване на много хора на едно място.

В програмата са включени работна среща на тема „Кукерски игри – традиции и иновации“ с участието на видни фолклористи; детски кукерски празници в населените места на община Тунджа; изложба на кукерски маски и на детски рисунки от конкурса „Моята Кукерландия“.
Официалното откриване на фестивала ще бъде с концерт пред община Ямбол под наслов „Кукерска магия“, шествие на местната кукерска група с факли и празнична заря.

Предстои откриването на авторска фотографска изложба с концерт наТеодосий Спасов; на традиционния детски фолклорен празник „Аз съм кукерче“, както и на фотоизложбата-конкурс „Кукерландия“ и връчване на наградите на отличените фотографи.

В повече от 15 села на община Тунджа със съхранена кукерска традиция ще се състоят празнични шествия и фотографски пленери.

Заключителната проява на тазгодишния маскараден фестивал „Кукерландия“ ще бъде тържествено шествие на кукери и на големи маски от общините Ямбол и Тунджа по централните улици на областния град.

Подобни новини

Leave a reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *