АФИШ

Лятно кино в парк „Студентски“ и Северен парк

Продължават летните прожекции в София с платформата за късометражно кино „Кинематограф“, съобщават от Столичната община.
Всяка седмица белият екран е разпънат под звездите в междублокови пространства, градинки, паркове и дворове из столицата.
Общо шест прожекции ще има в парк „Студентски“, на 15 и 16 юли, на голямата поляна в центъра на парка. Ще бъде показано най-доброто от българско и световно късо кино.
Началото поставя поучителна анимационна басня какво става, когато откажем на жадния вода. Вторият филм също е за деца – българския „Драсканица“ на режисьора Любомир Печев, но е много полезно да се гледа и от възрастните, защото разкрива комична, но и показателна ситуация, която възниква в администрацията на една детска градина, след като едно от децата се заключва в склада.
„Брак“ на Слава Дойчева въвежда в сложната ситуация, в която изпада момиче по време на сватба. Ще се изправи пред избор, който трябва да бъде направен веднъж завинаги – срещу течението или срещу самата себе си.
„Шшт… Попей ми“ на режисьорското дуо Андрей Волкашин и Петър Вълчев изследва българската провинциална действителност през призмата на иронията, умелия хумор и почти приказната българска природа. Включени са и заглавия от Канада и Гърция.
На 17 юли в „Северен парк“ ще има две последователни прожекции отдясно на входа на парка откъм ул. „Народни будители“, а други две прожекции са близките квартали Илиянци и Требич.
Първата киновечер започва със синята програма – цветът на водата. Елемент, който свързва филмите ще бъде водата, но всички те са много различни. Ще преминем през документално кино, експериментално, анимация, българско, и дори екстремно кино.
Акцент от програмата са „Сантяго“ на аниматора Андрей Кулев, базиран върху повестта на Ърнест Хемингуей „Старецът и морето“. Друг акцент е копродукцията между България и Германия – „Довиждане“ на режисьорите Йордан Петков и Еди Шварц, разказващ за премеждията на германско семейство, дошло на почивка в Слънчев бряг, без да подозират колко са неподготвени за това място.
Българският „Нагоре и през“ на Камен Стоянов започва от пътешествието на кофа, пълна с морска вода, изкачваща се нагоре по стръмна скала, незнайно накъде…
Включени са още филми от Франция и Финландия.

Сподели: