РЕГИОНИТЕ

Кметът Здравко Димитров кани спортния министър в Пловдив

Снимка: Община Пловдив
185views

Кметът на Община Пловдив Здравко Димитров ще покани министъра на спорта Радостин Василев, за да го запознае с проблемите пред спортните клубове по плуване и трудностите с поддържането на спортната база в града. Днес Димитров се срещна с представители на четирите плувни клуба в града – ЖПК „Младост 91“, „Спринт“, „Пловдив 2019“ и ВСИ, за да чуе техните предложения за издръжката на базата, която ползват. На срещата присъстваха още заместник-кметът по спорт Георги Титюков, директорът на ОП „Жилфонд“ Милко Кафтански, което стопанисва басейна, и началник-отдела „Строително-ремонтни дейности – спортни имоти“ към общинското предприятие Александър Радев.

„Не деля спортистите, всички те са представители на Пловдив, но в нашия град има регистрирани 143 спортни клуба, на които трябва да се помогне. Плуването ни носи много успехи, но в същото време е един от спортовете, които се нуждаят от специфична база, чиято поддържка струва скъпо. Спортът има социална функция, и за да се развива успешно, трябва да се разчита и на помощ от държавата“, заяви на срещата Здравко Димитров.

Кметът посочи, че заради увеличените цени на горивата и електроенергията, ще трябва да бъдат повишени таксите, които заплащат картотекираните състезатели в плувните клубове за ползването на басейн „Младост“.

Досега плувците, които са ученици в Спортното училище „Васил Левски“, не заплащат никакви такси, а картотекираните в клубовете състезатели, които не учат в училището, са с месечен абонамент от 21 лева. Тарифата е приета още през 2012 година и не е актуализирана досега. В същото време само дължимите сметки за електроенергия са се вдигнали трикратно за една година – от 3000 лева през декември 2020, на близо 9000 лева за последния месец на миналата година, посочиха от ОП „Жилфонд“.

„Приходите на басейна са общо 331 000 лева за последните 3 години. В същото време разходите по поддържката му са 1милион и 15 хиляди лева за същия период“, цитира извадка от финансовите разчети Милко Кафтански.

Затова ще бъде изпратена покана към новия министър на спорта да гостува в Пловдив и да се запознае с проблемите на плувните клубове в града, които изпратиха на Олимпиадата в Токио двама от общо петте плувци от България.

Президентът на ЖПК „Младост 91“ Василис Дамянидис и треньорът в ПК „Спринт“ Ботко Трендафилов заявиха, че държавното спортно училище в столицата не заплаща никакви консумативи за ползването на спортната база на басейн „Диана“, а таксите на плувците са поети от спортното министерство.

Кметът ще предложи при възможност същата схема да бъде приложена и в Пловдив. Той изрази и недоумение защо преди години, когато Спортното училище бе прехвърлено като държавно, материалната база към него, която ползват учениците и която изисква средства за поддържка, остана на издръжка към общинския бюджет.

От Община Пловдив ще поставят и въпроса за финансиране на строежа на нов плувен басейн с олимпийски размери, тъй като след поскъпването на строителните материали, проектът вече ще струва 19 милиона лева, което е непосилно за общинския бюджет.

Сподели:

What’s your Reaction?
Love
Love
0
Smile
Smile
0
Haha
Haha
0
Sad
Sad
0
Star
Star
0
Weary
Weary
0