ЛЮБОПИТНОТО

Климатикът в колата трябва да се обслужва на всеки две години

1.8kviews

Важна част от автомобила е климатикът, особено през лятото. Днес той е част от стандартното оборудване на повече от 90 процента от всички превозни средства. Експертите разкриват съветите и трикове, с които климатичната система ще продължи да осигурява надеждна услуга за дълго време.

Според тях много шофьори не са наясно с поддръжката на климатика, а подобна грешка е с потенциално сериозни последствия.Климатикът в колата трябва да се обслужва на всеки две години, тъй като до десет процента от хладилния агент се губи през маркучите и съединителите на компресора всяка година.

Това има драстично въздействие върху капацитета на охлаждане. Ако тази загуба на хладилен агент не се компенсира, системата не само е изложена на по-високи натоварвания, но може също да доведе до повреда на компоненти, което ще повлече сериозни разходи.

Климатикът не само осигурява приятни температури през лятото, но е и идеална среда за размножаване на всякакви патогени, тъй като използването на климатика създава влага в климатичната и вентилационната система. Затова климатикът трябва да се дезинфекцира веднъж годишно, така че шофьорите да не се страхуват от увреждане на здравето си.

Първата индикация, че е необходима дезинфекция на климатичната система, може да бъде неприятната миризма на плесен. Гъбичките и бактериите обикновено се установяват между изпарителя и вентилатора и я причиняват.

Дезинфекцията на климатика също може да помогне на страдащите от алергия. Климатичната система може да бъде допълнително надградена с антиалергичен филтър с полифенолно покритие, който предлага значително по-добра защита срещу полени, алергени и фин прах в сравнение с обикновен филтър за купе.Особено по-старите превозни средства понякога все още са оборудвани с увреждащия климата хладилен агент R134a.

За да се гарантира възможно най-малкото му изтичане в атмосферата, хладилният агент се извлича по време на поддръжката на климатика, системата се изсушава и след това се пълни с необходимото количество.

Механиците в сервизите трябва да проверяват дали климатичната система е загубила твърде много хладилен агент, да търсят течове и да извършват необходимия ремонт.

Сподели:

What’s your Reaction?
Love
Love
0
Smile
Smile
0
Haha
Haha
0
Sad
Sad
0
Star
Star
0
Weary
Weary
0