Китайската изследователска машина „Тянвън-1 Марс“ кацна успешно на повърхността на Червената планета, съобщи Китайската национална космическа администрация.

Марсоходът докосна повърхността в 07:18 часа пекинско време (02:18 часа българско време) в южната част на равнината Утопия в северното полукълбо на Марс.

Предполага се, че в тази част на планетата подземните води могат да излязат на повърхността.

Ръководството на мисията трябваше да изчака повече от един час, докато марсоходът разгъне слънчевите панели и успее да сигнализира за успешното кацане до Земята. Поради голямото разстояние между Марс и Земята – около 320 милиона км – забавянето на сигнала е около 17 минути.

Автоматичната междупланетна станция „Тянвън-1“ стартира на 23 юли 2020 г. с помощта на ракета-носител „Чнжен-5“ от космодрума „Венчан“, разположен в южната китайска провинция Хайнан. През февруари тя достигна орбитата на Марс.

Общото тегло на междупланетната станция „Тянвън-1“ достига пет тона, от които 1,3 тона е теглото на модула за спускане с марсохода, докато теглото на орбиталната станция е 3,7 тона.

Мисията „Тянвън-1“ е оборудвана с 13 научни инструмента. Орбиталният модул включва камера със средна разделителна способност (до 100 м), камера с висока разделителна способност (до 0,5 м), подповърхностен радар за изследване на тектоничния състав на грунта, спектрометър за изследване на минералния състав на повърхността, магнитометър за измерване характеристиките на магнитно поле, анализатори за йони и неутрални частици за фиксиране на слънчевия вятър и други индикатори, анализатор на заредени частици.

Марсоходът е висок 1,85 м и тежи 240 кг, като периодът на експлоатацията му на повърхността на Марс ще бъде 92 земни дни.

Оборудването на марсохода включва топографска камера с висока разделителна способност за получаване на изображения на повърхността на планетата в 3D формат, мултиспектрална камера за изучаване на състава на грунта, анализатор на повърхностната структура с възможност за разпознаване на повече от 10 химични елемента, детектор на магнитно поле и метеорологично измервателно устройство, което ще може да отчита температурни промени от минус 120 до плюс 50 градуса по Целзий, атмосферно налягане от 1 до 1000 паскала и сила на вятъра от 0 до 27 м / с.

Подобни новини

Leave a reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *