КУЛТУРА

Каварна показва най-интересните експонати, открити от археолозите

За първи път пред широката публика в изложба ще бъде представен в Каварна най-впечатляващият предмет, открит при археологически разкопки на нос Калиакра през 2019 г..

През миналогодишното археологическо лято на крепостта „Калиакра“ сред гробните дарове беше открит масивен златен пръстен. Той е с много детайлна и изящна украса по халката, изображение на гълъб, надпис и монограм на императорската фамилия в Константинопол.

Открит е в средновековната морска столица на България – Калиакра. Археолозите го откриха в един от гробовете на наследник на Палеолозите, Господин на Калиакра и вероятно родственик на Балик и Добротица (известни в историята като владетели на Добруджанския деспотат през XIV век).

Посетителите ще имат възможност да видят и красив стъклен съд, открит в гроба му, в който според тогавашните вярвания са се събирали сълзите на оплаквачките. Изложбата с най-интересните експонати, открити от археолозите миналата година, ще бъде експонирана във фоайето на морската община. Официалното откриване е в 11.00 часа.

What is your reaction?

Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

Leave a reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 %