1. Една от най-новите истории на Обредния дом завладява с бракосъчетанието на 18 февруари 2021 г. между украинка и израелец с руски корени. Това е продължението на една екзотична история, ознаменувала любовта, която ги събира чрез сайт за запознанства, докато Тя е в студения Киев, а Той в горещ град в Израел. За своя съвместен житейски път избират дом в едно китно добруджанско село, заради умерения климат, спокойствието и красивото близко Черноморие. От любовта на компютърния специалист и учителката се ражда – най-мъничкият свидетел на бракосъчетанието – осеммесечния им син Ян. Подобни истории има в архивите на служителите на Обредният дом – още през януари 2007 г. Тогава се бракосъчетават рускиня и англичанин, през август 2012 г.- двама англичани, които живеят в добричко село, 2016 г. – двама руснаци, през октомври 2019 г. – колумбиец и украинка. С тази статистика се прави извода, че браковете между чужденци в Добрич ще продължат…..Те са разрешени, ако поне единият от двамата младоженци е с постоянно пребиваване в България.

2. Когато не могат да са заедно всички желани гости на тържеството, развитието на технологиите дава възможност за провеждането на т.нар. Онлайн предавани сватби. Когато единият младоженец е чужденец, както в тези сложни ковид времена на затворени граници и редица ограничения, да се организира такова тържество е трудна задача. В уречения ден и час на ритуала в държавата на чуждия младоженец се събират роднините и приятелите му и виртуално са част от ритуала, подвикват горчиво, а после поднасят и виртуалните си поздравления към младоженците.

3. Интересно е и решението на други също добрички младоженци. След обявяване на техния брак, положиха подпис и размениха пръстени и родителите на младоженеца след 25 години съвместен живот. Такива събития са уникални и рядко срещани в историята на Обредният дом, но се помнят от поколенията и съживяват в спомените им.

4. „Най-бялата“ сватба – На сватбено тържество между българин и украинка на морския бряг в Кранево – младоженците и техните кумове решават да са облечени в бяло. Те поканват и всички гости също да са с бели дрехи. На този бял фон, синьото море и живите цветя засиява красива и уникална сватбена картина. И ако по някои сватбени традиции само булката трябва да е в бяло, то явно в Украйна това не важи. Често сватбените тържества са с доминиращ цвят и тогава всички сватбени аксесоари и роклите на шаферките са в този избран цвят. Понякога се стига и по-далече – да се задава цвят и в облеклата и на гостите. 

Сватбената 2021 година в Обредния дом в Добрич стартира с 22 бракосъчетания през месец януари и 17 – за месец февруари. Задава се натоварен, интересен и непредсказуем сватбен сезон, както от емоции, така и от още незабравими истории, които служителите на Обредния дом ще продължат да споделят.

Подобни новини

Leave a reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *