Продължава рубриката „Интересни истории от сватбите в Добрич“. В априлското издание служителите на ОП Обреден дом споделят още запомнящи се бракосъчетания, сключени в град Добрич. 

Сватбен ритуал между филипинка и добруджанец

Преди малко повече от 5 години младите хора, планирали да сключат своя граждански брак във Филипините, се оказват пред предизвикателството на едно от изискванията на филипинското законодателство.

За разлика от сключването на брак в България, във Филипините е задължително всички младоженци да посещават курс по съвместно живеене, където научават правата, задълженията и отговорностите по време на брака.

След обучението, успешно представилите се получават сертификат, който е част от комплекта документи за бракосъчетанието. Това обстоятелство възпрепятства организацията на събитието и същите предпочитат Добрич да бъде градът, в който изреченото заветно „Да“ да бъде част от тяхната сватбена история. 

Бракосъчетания с клетви

В последните пет-шест години, въпреки сериозните ангажименти в организацията на сватбеното тържество, младоженците намират време да напишат свои сватбени клетви.

В тържественият сватбен ритуал, провеждан от служителите на ОП Обреден дом е вплетен и този вълнуващ за младоженците и всички гости момент. С изричането на клетвата колкото и големи да са притесненията, колкото и треперещи да са гласовете, сватбеният ритуал се превръща в неповторим и запомнящ се завинаги.

В отделни части на Европа няма сватбена церемония, която да се провежда без заветните думи на младоженците, посветени един на друг. Да се ​​каже само „Да“ за тях отдавна е без значение. А да нарисуваш детайлно с думи чувствата си пред гости и роднини, е част от сватбения ритуал и истинско вълшебно изживяване.

В Япония сватбените обещания се обменят не само от младата двойка, но и от двата клана. От това следва, че всички роднини са отговорни за изпълнението на изречените думи.

Сватбеното обещание в Пакистан се дава едва на третия ден от празника.

Еврейката, за разлика от младоженеца евреин, не дава обещания пред олтара.

В мюсюлманските страни младоженците не полагат клетва един към друг, свещеникът прави всичко за тях. По време на сватбената церемония той обяснява подробно задълженията на страните.

Интересна е традицията на сватбените обещания в индуизма. Ритуалът е седем стъпки към любимия човек. Всяка стъпка на булката и младоженеца по пътя един към друг се подчертава от важни обещания.

Най-нетрадициони места за изнесени ритуали

През последните 15 години креативността на младите хора отвежда радостните обредници на различни и необичайни места, където да проведат официалната сватбена церемония.

Най-запомнящи са били ритуалите проведени

– сред зелените чемшири и артефакти в Стария Добрич;

– на градския стадион в Добрич;

– на палубата на яхта на пристана на пристанище Балчик;

– на морския бряг Дуранкулак, когато младоженец довежда до обредната маса младоженката от морето с джета;

– на скалите на Русалка;

– в двора на археологическия музей във Варна;

– до параклиса на нос Калиакра;

– в ареста на добричкото следствие.

Подобни новини

Leave a reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *