РЕГИОНИТЕ

Засилен контрол и по-строги санкции за пътните нарушители

Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС
4.9kviews

Парламентът прие на първо четене четири законопроекта за промени в Закона за движение по пътищата (ЗДвП). Измененията предвиждат допълнителни регулации за новите водачи, увеличени санкции и задължение контролните органи да спират на пътя и да връчват на водачите невръчени електронни фишове.

Законодателните промени са насочени към подобряване на пътната безопасност в България.

Според законопроекта на Александър Ненков (ГЕРБ-СДС), органите на МВР ще могат да проверяват документите за самоличност и свидетелството за управление както на водача, така и на пътниците, и да връчват на водача и пътниците невръчени електронни фишове за нарушения. Дава се възможност при извършването на административни услуги на гражданите, общините също да могат да връчват електронни фишове за наложени наказания по ЗДвП.

С законопроекта на Божидар Божанов от „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ), всички стикери от предното стъкло на автомобила ще бъдат премахнати и заменени с автоматизирани справки в централизирани регистри. Ще отпадне и контролният талон към свидетелството за управление. Глобите за неплатени фишове ще могат да се заплащат онлайн, без да се налага те да бъдат връчени присъствено. Освен това, контролните органи ще бъдат задължени да спират на пътя и да връчват невръчени електронни фишове и наказателни постановления на водачи, които имат повече от пет невръчени такива.

Основната цел на промените, внесени от Настимир Ананиев (ПП-ДБ) и група народни представители, е да се създадат допълнителни регулации за новите водачи, както и да се увеличат размерите на глоби и принудителни административни мерки, които не са променяни от 21 години. С измененията се забранява на нов водач за срок от дванадесет месеца от придобиването на шофьорската книжка да управлява моторно превозно средство (МПС) с максимална мощност над 90 kW; да шофира в часовете от 22:00 до 6:00 часа и да управлява МПС с концентрация на алкохол в кръвта над 0,1 на хиляда и/или след употреба на наркотични вещества или техни аналози.

С законопроекта на Димитър Найденов (ПП-ДБ), наказанието на водач, който нарушава правилата за преминаване през железопътен прелез, ще бъде лишаване от право да управлява МПС за срок от 12 месеца и глоба от 3000 лв., като при повторно нарушение правото да се управлява МПС се отнема за срок от три години и глобата е от 5000 лева.

Законодателните промени ще бъдат разгледани от парламента на второ четене.

Сподели:

What’s your Reaction?
Love
Love
0
Smile
Smile
0
Haha
Haha
0
Sad
Sad
0
Star
Star
0
Weary
Weary
0