ЛЮБОПИТНОТО

Заравя ли щраусът главата си в пясъка?

Не, щраусът не заравя главата си в пясъка. Това е мит, който съществува от векове. Всъщност щраусите са много умни и внимателни животни. Те използват очите си, за да наблюдават за хищници и да защитават малките си.

Има няколко причини, поради които хората може да вярват, че щраусите заравят главите си в пясъка. Една от причините е, че щраусите понякога лягат на земята, за да се скрият от хищници.

Когато го правят, те могат да поставят главите си между крилата си, което може да създаде илюзия, че са заровили главите си в пясъка.

Друга причина, поради която хората може да вярват, че щраусите заравят главите си в пясъка, е, че те понякога ядат малки камъчета и пясък, за да помогнат за смилането на храната си.

Това поведение може да изглежда така, сякаш щраусът заравя главата си в пясъка.

В действителност щраусите са много добри в бягството от хищници. Те могат да бягат със скорост до 70 километра в час и имат дълги крака, които могат да бъдат използвани за ритане на хищниците.

Щраусите също са добри в летенето за кратко разстояние, което им помага да избягат от хищници.

Така че, следващия път, когато видите щраус, не се притеснявайте, че той ще закопае главата си в пясъка. Той просто се опитва да остане в безопасност.

Сподели: