Днес заместник-кметът по устройство на територията и развитие на инфраструктурата на Община Видин Светослав Скорчев и директорът на Регионалния исторически музей Десислава Божидарова отидоха на място, за да видят как се изпълнява стартиралото вчера (3 декември) премахване на нежеланата растителност и на натрупаните през годините в рова отпадъци.

Цялостно почистване на рова е правено преди повече от 15 години. Образувалата се оттогава буйна растителност, която е предпоставка и за увеличаване на популацията на комари, бе проблем, за който гражданите често сигнализираха. Затова и промяната на облика на този културно-историческа обект е ангажимент, който кметът на Видин д-р Цветан Ценков и общинското ръководство поеха пред видинчани.

През изминалите няколко месеца бяха проведени необходимите разговори с институциите, имащи отношение към въпроса. Направена бе и проверка, при която не се констатира в „Шарампоя“ да е извършвано залесяване, не бе установено и наличие на защитени видове или местообитания на такива. Отстранява се единствено самонастанила се растителност.

Въз основа на това служителите от отдел „Екология“ в Общината изготвиха експертиза и разрешително, което бе предоставено на Регионалния исторически музей.

 Изрязването на нежелана растителност ще позволи и почистването на отпадъците, изхвърляни през годините в рова, с което се заемат работници от общинското звено „Чистота“.

В случай на необходимост Общината има готовност да помогне и с техника за кастрене и рязане, както и за извозването на биоразградимите отпадъци до Регионалното депо.

Намерението е възможно най-скоро мястото да придобие вид, подобаващ на културно-исторически обект, емблематичен за нашия град – нещо, за което видинчани отдавна мечтаят.

Подобни новини

Leave a reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *