ЛЮБОПИТНОТО

Динята и пъпешите рязко повишават кръвната захар

196views

Не само сладките, но и неподсладените храни, както и консумацията на някои плодове може да предизвика рязък скок на кръвната захар.

Основната особеност на тези храни е високият гликемичен индекс (ГИ), който показва скоростта на усвояване на въглехидратите. Колкото по-висок е ГИ, толкова по-бързо се повишава нивото на кръвната захар, казва Оксана Михалева, ендокринолог и диетолог пред агенция Прайм.

“Редовната консумация на храни с висок гликемичен индекс нарушава метаболизма, предизвиква чувство на глад и активира натрупването на мазнини. Освен това прекомерната консумация на храни с висок гликемичен индекс води до развитие на диабет тип 2”, подчертава лекарят.

Високи стойности на ГИ (над 70) са характерни за сладкишите, хлебните изделия от пшенично брашно, ориза, картофите, юфката, разтворимите кремове и нишестета и газираните напитки.

В тази група се включват плодове и зеленчуци като диня, пъпеш и моркови. Много зърнени храни, бобови растения, зеленчуци горски и цитрусови плодове имат нисък ГИ.

Сподели:

What’s your Reaction?
Love
Love
0
Smile
Smile
0
Haha
Haha
0
Sad
Sad
0
Star
Star
0
Weary
Weary
0