ЛЮБОПИТНОТО

Двадесет и две години по-късно: Идентифицирани са останките на още две жертви на 11 септември

4.4kviews

Двадесет и две години след джихадистките атаки срещу САЩ на 11 септември останките на двама души, загинали при срутването на Световния търговски център, са идентифицирани чрез ДНК анализ, съобщиха властите на 10 септември 2023 г.

Самоличността на двамата – мъж и жена – не се съобщава по искане на семействата им. С тях броят на жертвите, чиито останки са идентифицирани, достигна 1649 от общо 2753 души, загинали, когато Ал Кайда разби два отвлечени граждански самолета в кулите близнаци в Ню Йорк.

“Надяваме се тези нови идентификации да донесат известна утеха на семействата на тези жертви, а продължаващите ни усилия свидетелстват за непоколебимия ангажимент на града да “събере” всички жертви на Световния търговски център с техните близки”, заяви кметът на Ню Йорк Ерик Адамс.

Тъй като все още не са идентифицирани 1104 жертви, напредъкът е мъчително бавен. Предишните две идентификации бяха извършени през 2021 г.

Когато южната, а след това и северната кула на Търговския център се срутиха оглушително, предизвиквайки кълба от огън, задушаващ сив прах и изкривена стомана по улиците на Манхатън, последствията бяха толкова екстремни, че от стотици от изчезналите не бяха открити никакви разпознаваеми следи.

Двете последни идентификации станаха възможни благодарение на използването на “технология за секвениране от ново поколение – по-чувствителна и бърза от конвенционалните ДНК техники”, се казва в изявлението. Останките на мъжа и жената са били намерени преди години.

Атентатите от 2001 г. се отбелязват на всеки 11 септември в Ню Йорк. Деветнадесет джихадисти, повечето от които саудитци, отвлякоха четири самолета. Освен двата, които разрушиха Световния търговски център, трети самолет се блъсна в Пентагона край Вашингтон, нанасяйки тежки поражения, а четвърти се разби в полето в Шанксвил, Пенсилвания, след като пътниците и екипажът се сражаваха с нападателите. Терористичните атаки през деня отнеха живота на общо 2977 души.

Сподели:

What’s your Reaction?
Love
Love
0
Smile
Smile
0
Haha
Haha
0
Sad
Sad
0
Star
Star
0
Weary
Weary
0