МАРШРУТИ

В Египет цензурират танците

103views

Правозащитни организации разкритикуваха египетския съд, осъдил на затвора двама популярни певци заради видео, което те направиха с бразилска танцьорка, изпълняваща танца на корема. В клипа се виждат как те синхронизират мимиките си и се усмихват, докато танцьорката, с дълга рокля и сако, изпълнява своите движения. Видеото беше хит в YouTube през 2020 г. и събра милиони гледания.

Но съдът в Александрия призна мъжете за виновни в “нарушаване на семейните ценности”, а това се възприема като част от по-широка репресия срещу артистичното изразяване. Те също бяха осъдени заради печеленето на пари от видеото с участието на танцьорката Лордиана, която стана добре известна в Египет със своите изящни движения. Певците Хамо Бика и Омар Камал бяха осъдени на една година затвор и глоба от 10 000 египетски лири ($540). Ако заплатят същата сума плюс хонорара, затворът може да им бъде спестен.

„Хюман Райтс Уоч” смята, че Египет все повече разчита на това, което нарича “оскърбителни и неясно дефинирани семейни ценности”, за да налага контрол върху социалните медии. Правозащитната организация призовава за отмяна на клаузите от закона за киберпрестъпленията, които криминализират свободното изразяване. Най-малко дузина млади жени, действащи като влиятелни лица в социалните медии, са обвинени в нарушаване на закона. Съдилищата им налагат огромни глоби и присъди до пет години затвор.

Последната присъда е част от по-голямо ограничаване на сравнително нов жанр нискобюджетна електронна музика, известен като махраганат или фестивална музика, която е изключително популярна в Египет. Това обикновено са оптимистични и живи истории от ежедневието на по-малко заможните египтяни. Някои песни на махраганат привлякоха международно внимание, след като бяха използвани от египетския режисьор Мохамед Диаб в Moon Knight, нов сериал на Marvel.

Но държавният Синдикат на музикантите забрани публични изпълнения на махраганат от редица певци, включително от Камал. Откакто президентът Абдул Фатах ас-Сиси встъпи в длъжност, синдикатът все по-често поема ролята да порицава това, което смята за нарушения на морала. В случая на г-н Камал беше посочено, че той е използвал думи като “алкохол” и “хашиш”. Активистите за правата на човека твърдят, че ограниченията на свободата на словото поради обществен морал трябва да бъдат пропорционални, недискриминационни и ясно дефинирани.

Сподели:

What’s your Reaction?
Love
Love
0
Smile
Smile
0
Haha
Haha
0
Sad
Sad
0
Star
Star
0
Weary
Weary
0