Специализирани екипи от 38-ми батальон за ядрена, химическа и биологична защита и екология, Единния център за начална подготовка и Центърa за подготовка на специалисти от състава на Сухопътните войски оказват помощ  на медиците от военните болници в страната в битката срещу КОВИД-19.

Те са командировани в болниците в София, Варна, Пловдив, Плевен и Сливен и изпълняват дейности, свързани предимно с дезинфекция на лечебните заведения, а в столичната болница помагат и в лабораторията по Вирусология.

Boeннocлyжeщите разливат среди във виросологиите за PSR тестовете, извършват термометриране и дезинфекциране на общите части в клиниките и отделенията на болниците.

Екипите ще се ротират на всеки две седмици. Създадена е организация и от днес военнослужещи, преболедували КОВИД-19, вече даряват кръвна плазма в Центъра по трансфузионна хематология на Военномедицинска академия в София.

Кампанията е организирана със заповед на министъра на отбраната Красимир Каракачанов, с която се даде възможност на всеки желаещ да стане донор и така да помогне за лечението на пациенти в тежко състояние.

Подобни новини

Leave a reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *