ЛЮБОПИТНОТО

Вижте най-често срещаните заболявания при котките

10.5kviews

Заболяването на венците оглавява списъка на най-често срещаните заболявания, следвано от затлъстяването, израсналите нокти и заразяването с бълхи. Всеки, който обича котките, иска да направи живота им по-щастлив и по-здравословен – казва Дан О’Нийл, доцент по епидемиология на домашните животни в Кралския ветеринарен колеж и ръководител на проучването. „Това изследване помага на собствениците да разберат, че грижата за зъбите, теглото и паразитите са основните здравословни проблеми на котките като цяло, така че собствениците да могат да насочат по-добре грижите и финансите си към това да осигурят на котките си по-добър живот“, обяснява ученият.

В проучването изследователите си поставят за цел да разберат кои са най-често срещаните заболявания при домашните котки и как те варират в зависимост от възрастта и пола на животното. Екипът събира данни от случайна извадка от 18 249 котки от изследвана популация от общо 1 255 130 котки. От тази извадка най-често срещаната порода е британска късокосместа (3,01%), рагдол (1,82%) и бенгалска (1,22 %). Други често срещани породи, включени в изследването, са мейн-куун (0,93%), персийска (0,73%) и сиамска (0,68%). Оценката на ветеринарните им досиета показа, че средно котките са диагностицирани с едно заболяване всяка година, въпреки че мъжките и по-възрастните котки е по-вероятно да страдат от множество заболявания. 

Заболяването на венците (15,23%) оглави списъка на най-често срещаните заболявания, следвано от затлъстяването (11,58%), общото стоматологично заболяване (9,23%), израсналите нокти (5,23%), заразяването с бълхи (5,07%) и сърдечния шум (4,44%). Други състояния в топ списъка включват анорексия (1,74%), конюнктивит (1,65%) и цистит (1,11%). 

При мъжките и женските котки обаче рискът за 14 от 30-те най-често срещани състояния е различен. Установено е, че женските са изложени на по-висок риск от усложнения на следоперативните рани, прекомерно обгрижване, свръхчувствителност към ухапване от бълхи, хипертиреоидизъм и израснали нокти. В същото време мъжките котки са по-склонни да страдат от заболявания на венците, пътнотранспортни произшествия, сърдечни шумове, куцане, затлъстяване, абсцесни рани и наранявания от котешко ухапване.

Възрастта също изглежда играе ключова роля за риска от различни заболявания. Котките на възраст под осем години са по-склонни да имат наранявания от ухапване от котка, заразяване с бълхи, пътнотранспортни произшествия и усложнения на следоперативни рани. За разлика от тях при по-възрастните котки (над осем години) рискът от 23 заболявания, включително куцота, цистит и сърдечни шумове е по-висок.      

Сподели:

What’s your Reaction?
Love
Love
0
Smile
Smile
0
Haha
Haha
0
Sad
Sad
0
Star
Star
0
Weary
Weary
0