ЛЮБОПИТНОТО

Вижте кои храни не трябва да мием преди готвене

9.9kviews

Британски учени разказаха защо някои продукти не трябва да се мият преди готвене. И това не е просто поредната шега от мъгливия Албион, а много сериозно изследване учени от Оксфордския университет.

Яйцата

Много хора измиват старателно яйцата си преди пържене или варене, вярвайки, че по този начин намаляват риска от заразяване със салмонела. Уви, експериментите показаха, че нещата стоят точно обратното. Черупката на яйцата е пореста (иначе пилетата не биха могли да приемат кислород), а при измиване с вода и особено при търкане бактериите просто проникват в черупката, което не намалява, а увеличава риска от инфекция.

Месото

Миенето на месо не е толкова популярно, но все пак някои хора смятат, че е необходимо да изплакнат парче месо под чешмата, преди да го приготвят. Самата процедура не е вредна или опасна, но повечето хора не се замислят за факта, че при миене върху различни кухненски повърхности попадат микропръски. Тогава микрокапките могат да превърнат кухнята в място за размножаване на бактерии. Докато последващото варене, печене или пържене убива микробите. Така че спестявайте си плакненето.

Гъбите

Когато се измият, 99% от гъбите губят по-голямата част от вкуса си. Работата е там, че гъбата е в състояние да абсорбира вода три до четири пъти повече от първоначалното си тегло. При по-нататъшно готвене тази вода ще се изпари или ще изври, а с нея и яркият, наситен вкус на гъби. Всъщност гъбите ще се превърнат в безвкусна субстанция, каквато едва ли сте искали?

Рибата

Ако планирате да печете риба с люспи, разбира се, струва си да я изплакнете внимателно, но само ако даден вид риба е покрит със слой слуз върху люспите. Ако чистите рибата и ще готвите само филето, няма смисъл да миете. Както при месото, всички болестотворни бактерии в рибата ще бъдат унищожени по време на топлинна обработка.

Сподели:

What’s your Reaction?
Love
Love
0
Smile
Smile
0
Haha
Haha
0
Sad
Sad
0
Star
Star
0
Weary
Weary
0