МАРШРУТИ

Великобритания преживява рекордно горещ септемврийски период

Снимка: Ангел Александров
4.9kviews

Великобритания преживява рекордно горещ септемврийски период, като температурите за пети пореден ден се покачват над 30 °C.

Британската метеорологична служба съобщи, че днешната предварителна най-висока температура е 30,9 °C в Кавендиш, Съфолк.

Това е петият пореден ден, в който температурите надхвърлят 30°C, и за първи път в нашите регистри това се случва през септември. Предишният рекорд беше три последователни септемврийски дни, наблюдавани четири пъти преди това, за последен път през 2016 г.

Според Метеорологичната служба рекордът вероятно ще продължи и в събота и неделя, като се очаква горещото време да се задържи през уикенда в голяма част от Южна Англия и Уелс.

Температурите вероятно ще достигнат максимална стойност от близо 33°C в събота, което може да се окаже най-горещият ден от годината досега.

През следващите дни обаче Обединеното кралство постепенно ще премине към по-хладна въздушна маса, като вероятността за гръмотевични проливни дъждове ще се увеличи.

Наслаждавайки се на късната лятна гореща вълна, британците препълниха плажовете в южната част на страната, включително в популярния морски град Брайтън.

Метеорологичната служба заяви, че с промяната на климата, дължаща се на човешкото влияние, горещините като тази стават все по-чести и по-тежки.

Сподели:

What’s your Reaction?
Love
Love
0
Smile
Smile
0
Haha
Haha
0
Sad
Sad
0
Star
Star
0
Weary
Weary
0