МАРШРУТИ

България и Азербайджан обсъждат директните транспортни връзки

Снимка: Sofia Airport
603views

Развитието на директните транспортни връзки бе обсъдено на видеоконферентната среща между Министерството на транспорта и съобщенията на Република България и Министерството на цифровото развитие и транспорта на Република Азербайджан.

Разговорът бе воден от заместник-министрите Николай Найденов и Рахман Хуматов с участието на представители на гражданските въздухоплавателни администрации, пристанищните оператори, автомобилните администрации, жп превозвачи и летище София.

В срещата участва и Н.Пр. Хюсейн Хюсейнов – извънреден и пълномощен посланик на Азербайджан в София, съобщиха от МТИТС

Българският заместник-министър подчерта, че двете страни имат интерес от привличане на повече товарен трафик между Азия и Европа. „Даваме си сметка за важността на директните транспортни връзки и продължаваме да търсим възможности за възстановяване на директните полети между двете столици“, каза Николай Найденов.

В тази връзка представителите на въздухоплавателните администрации на двете страни потвърдиха, че имат пълна готовност за съдействие.

Азербайджанската страна посочи важността на Транскаспийския транспортен маршрут. Този коридор преминава през Китай, Казахстан, Азербайджан, Грузия и продължава през Турция за Западна Европа.

Николай Найденов и Рахман Хуматов подчертаха, че е необходимо организиране на експертни разговори по различните теми между българските и азербайджанските институции, с цел намирането на работещи модели за сътрудничество.

Сподели:

What’s your Reaction?
Love
Love
0
Smile
Smile
0
Haha
Haha
0
Sad
Sad
0
Star
Star
0
Weary
Weary
0