ЛЮБОПИТНОТО

Астрономи засякоха необичаен радиосигнал на милиарди светлинни години

3.4kviews

Астрономи засякоха радиосигнал на милиарди светлинни години от Земята, който е около 1000 пъти по-дълъг от обичайните и има периодичност, наподобяваща сърдечен ритъм.

Учените за първи път засекли радиосигнала, наречен FRB 20191221A, през 2019 г. с помощта на радиотелескопа CHIME в Британска Колумбия, Канада.

Даниъл Мичили, постдокторант в Институт “Кавли” за астрофизични и космически изследвания на Масачузетския технологичен институт, САЩ, каза, че радиосигналът веднага привлякъл вниманието му, защото бил необичаен.

Той ръководил експеримента по откриването на бързи радиосигнали (FRB), докато бил изследовател в университета “Макгил” в Канада.

Бързите радиосигнали обикновено траят няколко милисекунди, но засеченият е с продължителност почти три секунди и включва взрив от радиовълни, повтарящ се на всеки 0,2 секунди по начин, наподобяващ сърдечен ритъм.

Авторите на изследването, публикувано в сп. “Нейчър”, пишат, че това е един от най-дългите бързи радиосигнали с най-ясна периодичност, засичан досега.

Източникът на FRB 20191221A е на няколко милиарда светлинни години от Земята, макар изследователите да не са наясно точно откъде идва. Те смятат, че източникът вероятно е пулсар или магнетар – видове неутронни звезди, които са плътни, бързо въртящи се разпаднали се ядра на гигантски звезди.

Сподели:

What’s your Reaction?
Love
Love
0
Smile
Smile
0
Haha
Haha
0
Sad
Sad
0
Star
Star
0
Weary
Weary
0