Ротари клуб Плевен Центрум излезе с призив за даряване на кръвна плазма в Районния център по трансфузионна хематология /РЦТХ/ в Плевен, съобщиха от неправителствената организация.

От клуба припомнят, че преди месец започна дарителската им кампания „Да спасим човешки живот в битката с COVID 19“ за закупуване на апаратура за РЦТХ.

За кратко време са събрани над 70 000 лева, с които е доставено нужното оборудване и секторът за кръвна плазма работи интензивно от 10 декември.

Екипът на РЦТХ – Плевен извършва пълният цикъл на извличане, съхранение и обработка на кръвна плазма, което спестява време при достигане на плазмата от дарителите до нуждаещите се. Сега апелът е към всички, преболедували коронавирусна инфекция, да помогнат като дарят кръвна плазма, посочват от клуба.

Първоначалният опит показва, че има кандидати за дарители, но изследванията на част от тях показват недостатъчно количество антитела и поради това не всички желаещи могат да станат донори на реконвалесцентна плазма. В същото време нараства броят на пациентите с тежка коронавирусна инфекция, които се нуждаят от плазма.

Сред тях са и медици, които след излизане от отделенията като пациенти, отново ще се включат в здравната система като лекуващи пациентите. Изискванията за дарителство са посочени на страницата на РЦТХ – Плевен.

Подобни новини

Leave a reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *