За първи път празничният концерт-спектакъл „Аз българин съм се родил“, по повод 3 март – националния празник на България, ще се излъчи онлайн и ще влезе в домовете и сърцата на хиляди българи. Концертът е под знака на 30-годишнината на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“ и е организира от университета и Община Варна. Той ще бъде излъчен на 3 март, от 18:00 ч., едновременно в информационните канали:

► ВСУ „Черноризец Храбър“

► Варна на младите 

► YouTube

► Facebook

Онлайн изданието на празничния фолклорен концерт „Аз българин съм се родил“ е сборна продукция, която представя танцови, вокални и артистични изпълнения, селектирани от фонда на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“.

Всяка година концертът преминава под обединяващо тематично заглавие, което носи в себе си българщината, тази година то е „Аз българин съм се родил“, разказва доц. д-р Мария Кърджиева – режисьор на продукцията и хореограф на Академичния танцов театър „Черноризец Храбър“.

Провокацията дойде от едноименната песен, изпълнена от Петя Панева и Донко Марков, с автор Ваня Маркова и музика Йордан Данев. Тази година всеки от нас ще сподели празничната атмосфера на българския дух в уюта на своя дом. Това е възможност да бъдем заедно от всички точки на света, защото България е там където тупти българското сърце, допълни доц. Кърджиева.

Варненският свободен университет отново предложи подходяща форма за концерта. Фолклорът е най-красивият начин да се пробуди и съхрани българщината, коментира актьорът от Драматичния театър „Стоян Бъчваров“ във Варна Свилен Стоянов, който също е участник в концерта.

В празничната програма на спектакъла „Аз българин съм се родил“ ще видим изпълненията на Подготвителната група и Детския танцов ансамбъл „Зорница“, Фолклорния танцов театър „Родина“ при НЧ „Отец Паисий“, Представителния танцов ансамбъл при СУ за ХНИ „Константин Преславски“, Академичния танцов театър при ВСУ„Черноризец Храбър“, Петя Панева, Донко Марков и актьора Свилен Стоянов.

Към концерта вече проявиха силен интерес българските общности зад граница, фолклорни формации, училища, клубове, читалища и хиляди българи от цялата страна.

Събитието се организира за осма поредна година в партньорство между  Община Варна и Варненски свободен университет „Черноризец Храбър“.

Подобни новини

Leave a reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *